La Càrrega

Trillits

dibuix en directe

Tempesta

Mini-Marrà

Marrans

nou accés

Fluvià

Relarts

Byopaper

ImPossibles

Alimentària

Ruta de l'Art

Marian Vayreda

Portes

MHJ

Berga i Boix

Ànimes

AIEO

Flowerfly

Traité

Tribute to Archigram

Carnisseria

El caganer

Lluèrnia

Vayreda

The Trunk

536-SAV

0,6 mm.

Sant Martí

Hierro

Esparriots

Lambert Escaler

La Guerra del Francès

MPC

Benefactors

MiG

Flors de vent

1969/1979

Aigües sorgents

100 Anys

Cal Monjo

Museu arqueològic

Perejaume

"Cuentus Xinos"

Paisatges

1907-2007

Vestidor piscina

10 Anys

FAD 2006

PNRM

Sopar de llum

Surfing

Cossos

Legitimitat

Chicago Loop

Les Ombres

NYC - Olot

blog fotografia

facebook

instagram

linkedIn

pinterest

Espai Androna sl

Carrer Eiximenis, 5
17800 Olot (Girona)
espai@androna.com

Xavier Moliner i Milhau

Sílvia Armengol i Matamala

Espai androna sl

Premis i Reconeixements

La Càrrega o la violència de l'estat contra el poble

En motiu de la celebració dels cent anys que es va concedir per Reial Ordre la cessió en dipòsit del quadre La Càrrega del pintor Ramon Casas al llavors anomenat ‘Museu Biblioteca d’Olot’, el Museu de la Garrotxa ens ha encarregat el disseny d'una exposició per explicar La Càrrega com una de les peces més icòniques en la trajectòria de l’artista Ramon Casas, tant pel format i la temàtica com per l’habilitat amb què està pintada, però també vol fer reflexionar sobre el que representa una càrrega i sobre la repressió que els estats han exercit contra el poble a partir del naixement de la societat de masses i les protestes organitzades als carrers de les ciutats de tot el món.
La proposta de disseny expositiu vol connectar els dos àmbits potenciant l’element principal de l’exposició, la Càrrega a través d'unes cortines de lona.

En l'àmbit 1 es reprodueix el cuadre de Ramon Casas a escala 1:1 de manera que l’espectador PASSEJA pel quadre per poder seguir endavant i anar DESCOBRINT les diferents parts del quadre i les anècdotes que l’acompanyen. A la part central de la sala es pengen d'una barra telescòpica dissenyada per l'ocasió les 3 teles de 270x200 cm (cada una) disposades en tres plans diferents, una darrera l’altre i encavalcades de tal manera que des del punt d’entrada de la sala s’intueix la totalitat del quadre.
Mentre s’avança per l’exposició el quadre es desfà i l’espectador entra involuntàriament dins el quadre. Als laterals de la sala s’hi “enganxaria” literalment (tal com si es tractés de cartells que reivindiquen alguna cosa) la informació gràfica necessària.

La transició cap a l’àmbit 2 es fa utilitzant el mateix recurs de la tela però aquest cop l’espectador es veu obligat a travessant la massa per arribar davant l’opressor. La idea és posar en context a l’espectador en el moment previ a una Càrrega.

Year
2019
Category
Ephemeral architecture
Exhibition spaces
Promotor

Museu de la Garrotxa / Institut Municipal de Cultura d'Olot

Collaborator

Enserio (disseny gràfic) Àngel Bayola (il·listracions) Maria De Lluc Serra (coordinació) Enric Calpena i Joan Carreas (Comissariat)

Close